Hrdí Bastardi – E.Michael Helms

28.02.2016 19:06

Hrdí Bastardi – E.Michael Helms

    Píšou se šedesátá léta v USA, vám je právě 18 a dostanete bezvadnej nápad. Dobrovolně se přihlásíte k námořní pěchotě, je to potřeba, protože někde v nějakým Vietnamu je válka a vlast potřebuje mladý chlapi jako jsem já. Přesně takhle přemýšlely desítky tisíc mladých Američanů, včetně autora knihy. Ta začíná ve chvíli výstupu z autobusu ve výcvikovém středisku, kdy zároveň končí veškeré Michaelovi iluze a naivní představy. Instruktoři jsou brutální, na nováčky pořád někdo sprostě řve a celkově nemají větší cenu než hovno, což je jim stále opakováno. Už po pár hodinách by se Helms nejradši omluvil s tím, že udělal chybu, že si to takhle nepředstavoval a jde domů. To už ale nejde. A tak nezbývá než zatnout zuby a přizpůsobit se prostředí. Člověk si zvykne na všechno.

   Výcviku, který trval cca 10 týdnu a byl opravdu tvrdý a náročný je věnována první třetina knihy. Pak už Helms odjíždí do Vietnamu, odkroutit si svých 12 měsíců, ale už po prvním střetu s nepřítelem upadá do lehčí deprese a hlavou se mu honí černé myšlenky, kdy si vůbec nedovede přestavit, jak se proboha v tomhle pekle dá přežít celý rok?

  Námořní pěchota ve Vietnamu sváděla většinu největších bitev, Michaelovi jednotky nevyjímaje. A tak si na nedostatek akce v tomto díle opravdu nemůžeme stěžovat. Autor navíc píše velice čtivě a barvitě. Zde je samozřejmě opět potřeba vzdát díky i českému překladu.

   Když měl za sebou asi 4 měsíce byl Helms těžce raněn a následující čtvrt rok strávil v rekonvalescenci. Když pak dostal rozkaz vrátit se k jednotce, myslel si, že omdlí, pořád mu zbývalo do konce moc dní na to, aby měl nepřítel čas „ho dostat“. Měl však neuvěřitelné štěstí, kdy si ho velitel jednotky vybral jako pracovníka pro svoji administrativu, což Michael rád přijal a zbytek svých dnů ve Vietnamu, tak strávil v bezpečí kanceláře a vrátil se domů jako přeživší veterán.

  Všem fandům žánru military vřele doporučuju a pro specialisty na Vietnam, je tato kniha povinnost. 

 

Zpět