Českou fotbalovou reprezentaci může klidně trénovat Spejbl

29.10.2012 19:24

  Tehnle článek napsal pan Luděk Mádl pro Aktualne.cz. Mě se hodně líbil a tak ho zde vypíchnu, aby nezapadl.

 

 

  Českou fotbalovou reprezentaci mohou klidně trénovat Spejbl a Hurvínek. Horší herní projev než pod současným koučem Michalem Bílkem by jejich tým nejspíš neměl. Pod dno už se totiž lze leda poddolovat.

 
"Oproti Euru nám vypadli čtyři ofenzivní hráči. A bez nich to lépe neumíme," přiznal Michal Bílek po kvalifikačním utkání s Bulharskem (0:0). Jeden by mu dal z lítosti pětikorunu, aby toho chuděru potěšil.
 
Vypadl nám Rosický, tak holt budeme čekat, až se uzdraví. Zatím budou hrát ve středu pole Plašil s Hübschmanem a Jiráčkem. A dopředu dáme Pekharta a Rezka.
 
A když jim to nepůjde, tak tam budou hrát zase. A zase. A zase. A kdyby se na to zase nedalo dívat a k ničemu to nevedlo, tak je tam na just pošleme ještě jednou. Darida ať si posedí na lavici, ještě je mladej...
 
Hrají Češi? Tak to bude nula nula, ne?
To je řešení ve stylu trenéra trenéra Bílka. Ať se na mě nezlobí, ale tohle by za něj opravdu zvládly i zmíněné loutky z lipového dřeva.
 
A alespoň by s nimi byla nějaká legrace. S Bílkem je to totiž opravdu jen truchlohra na pokračování.
 
Na Euru s Portugalskem 0:1. Na Ukrajině 0:0. V Dánsku 0:0. S Finskem 0:1. S Maltou 3:1 (hurá!!!). S Bulharskem 0:0.
 
Na to opravdu člověk nemusí mít dva doktoráty, aby viděl, že české reprezentaci totálně přestala fungovat ofenziva.
 
Když dneska Bílek vypráví, že mu vypadli Rosický, Pilař, Kolář a Baroš, tak je to za prvé v případě posledně jmenovaného trapné, protože koučův milec už se v Galatasaray nevejde na na lavičku, jednak zbytečné, protože zásluhou planých řečí a nářků ještě nikdy v historii žádný gól nepadl.
 
A není to tak, že by český tým měl smůlu. Jeho snaha směrem dopředu je tak zoufale nekvalitní a nefunkční, že jakýkoli gól by byl spíš zázrak. (Nepočítejme teď zápas se soupeřem typu Malty, to opravdu není měřítko.)
 
Míč poslaný na Rezka je předem ztracený
Ano, proti Bulharům Bílkovi hoši mohli skórovat, v posledních minutách utkání vznikaly před soupeřovou brankou až hokejové závary. Takže "hokejovost" by tým možná měl, ale ta fotbalovost mu jaksi schází.
 
Všechno, co tým provádí, je v první řadě strašlivě, strašlivě pomalé. Začíná to už u rozehrávky stoperů, kteří si pětadevadesátkrát vymění míč se spoluhráčem na vzdálenost dvou metrů, načež se odváží k přihrávce dopředu - a tam hned přijde ztráta.
 
Skutečným "mistrem" v tomto oboru je Jan Rezek. Jeho technické dovednosti jsou na tak nízké úrovni, že se nejspíš v sestavě národního týmu objevuje hlavně proto, aby motivoval mladé fotbalisty. Ti si totiž při pohledu na něj mohou říct: Když může být, s tím, co umí, v nároďáku Rezek, proč bych nemohl taky...
 
Tomáš Hübschman si prožil záblesk životní formy na Euru, od té doby ale pokračuje ve svém tradičním stylu "nic nepokazím, ale ničemu nepomůžu".
 
Petr Jiráček? Ten je jen stínem dravého lva z listopadové baráže.
 
Proti Černé Hoře tehdy exceloval i Jaroslav Plašil. Ten ale od té doby ani jediný dobrý výkon v reprezentaci nepředvedl. Naopak. Přesto má u Bílka místo v základní sestavě předplacené.
 
Plašil Rosického roli nezvládá. A to vůbec
Nejspíš aby zahrával standardní situace, z nichž hlavičkář Sivok občas zahrozí, to ano. Ale ostudný herní projev celého týmu a z něj vycházející mizerná efektivita, to je po mém soudu na hřišti hlavně Plašilova vina.
 
Od něho by se čekalo, že při Rosického neúčasti dá hře smysl, rytmus, kvalitu. Nepředvádí ale nic z toho. A propadá opakovaně.
 
Opravdu by mě zajímalo, čím se Michal Bílek spolu s reprezentančním manažerem Vladimírem Šmicerem v mezidobí mezi zápasy zabývají. O tom, jaký mají "přehled" o kandidátech reprezentačního dresu, svědčí historka z období po utkání na Ukrajině, kde se zranil Pilař.
 
Tehdy si ti dva všimli, že mají málo hráčů - a musí se proto po nějakých porozhlédnout. A Šmicer bezelstně přiznal, že si v ten moment začali zjišťovat i situaci kolem Martina Fenina.
 
Fenina opravdu ne. Ale Dočkala, Krejčího, Kalase!
Musím říct, že to mě dostalo. Není tajemstvím, že Martin Fenin před časem, údajně pod vlivem antidepresiv, vypadl z okna. Měl těžké zranění hlavy, prošel složitou posttraumatickou léčbou. Do značné míry může být rád, že žije a chodí.
 
Ano, pravda, vrátil se navzdory těmto těžkostem k fotbalu, ale v druholigovém německém Cottbusu vysedává maximálně na lavici. Přesto o fotbalistovi v tomto stavu dvojice Bílek-Šmicer vážně uvažovala v souvislosti s reprezentací!
 
Je hezké, že ti dva věří "svým" hráčům, ale už by si možná mohli všimnout, že ti "jejich" kluci jaksi nefungují. Tým těsně před Eurem oživil Darida, posléze Vydra, ale asi by to chtělo zkoušet víc.
 
Listopadový zápas se Slovenskem se jeví jako ideální příležitost otestovat konečně Dočkala, který v Trondheimu pálí celý podzim ostrými, nějaké větší minuty by si třeba mohl odehrát Hušbauer, vyzkoušet už by se mohli Krejčí či Kalas...Nebo Tecl...
 
Bez Rosického do spolku evropských zoufalců?
Každopádně je velmi pravděpodobné, že Michal Bílek bude navzdory "superpředstavení" proti Bulharsku opět u toho.
 
Nějaké body do tabulky kvalifikace MS 2014 se posbíraly, v tomto ohledu situace kritická není - a na jaře už snad bude zase k dispozici i Rosický. Takhle nejspíš uvažuje nejen Bílek, ale i vedení fotbalového svazu.
 
Ano, Rosický se do té doby jistě uzdraví, ale nikde není psáno, že se zase nestihne znovu zranit... Navíc je mu 32 let a je asi obtížné smířit se s tím, že by s koncem jeho kariéry měl v Česku reprezentační fotbal definitivně klesnout na úroveň Malty, Andorry a Faerských ostrovů.
 
Fanoušci-vlastenci si zaslouží mnohem víc
Zdůrazňuji, že následující věta je prosta jakékoli nadsázky a je myšlena smrtelně vážně:
 
Mám obrovskou úctu k těm, co váží cestu třeba přes celou republiku, utratí za vstupenky ne nevýznamnou částku a do poslední minuty zápasu reprezentantům, kteří předvádějí to, co bylo výše popsáno, ze všech sil fandí.
 
Jsou to opravdoví vlastenci. Se vším všudy a bez špetky ironie.
 
Zasloužili by si ale mnohem lepší reprezentaci. A k tomu bude potřeba lepšího trenéra. Obávám se však, že fanouškovská petice za Bílkovo odvolání nyní nenalezne na patřičných místech sluchu.
 
V březnu Dánové a Arménie. Tohle by nestačilo
Jak již bylo řečeno, bodů je relativně dost, šéfové fotbalu řeší Křetínského tašku a chystají se na červnové volby do nového vedení FAČR.
 
Pokud budou hrát Bílkovi hoši v březnu doma s Dánskem a v Arménii tak, jako včera, šest bodů z toho, troufnu si tvrdit, zcela jistě nevykřešou. A pak se nejspíšbudou honit v zápasech s Itálií...
 
Jednak to bude pozdě, jednak by asi na to byl potřeba trenér, který nebude čekat jen na Rosického. To by totiž vážně zvládli i Spejbl a Hurvínek.
Zpět