Fotbalová nenávist

30.09.2012 18:59

Tento svůj dávno zapomenutý text jsem nedávno náhodou objevil. Jedná se o z pohledu nezaujatého pozorovatele psanou reportáž z derby pražských S, který jsem vytvořil jako domácí úkol v době svých studií. Report je tudíž psaný tendenčně, přesto mi příjde zajímavé se s ním podělit :) Zápasu jsem se tenkrát samozřejmě osobně účastnil a tak je to opravdu psané tzv. z první ruky.

 

 

Fotbalová nenávist, aneb pan Načeradec by se asi divil

     V neděli 23.10. se na pražském Strahově uskutečnilo 262 derby v kopané mezi odvěkými městskými rivaly Slávií a Spartou. Fotbalový svátek bohužel notně pokazily neustálé výtržnosti a boje fanoušků s policií v hledišti. Boj o vládu nad Prahou se totiž zdaleka neodehrával pouze na hřišti. I znepřátelené tábory radikálních fandů se na prestižní zápas pečlivě připravily.

      Sparťané si dali sraz u svého stadiónu na Letné, kde se sešel asi pětiset hlavý dav. Ten se po 16. hodině za asistence několika desítek policejních těžkooděnců vydal přes letenskou pláň směr „větrná hůrka“. Přesun proběhl bez problémů. První konflikty nastaly u vchodu do strahovského areálu, když se Sparťané pokusili vylomit vstupní bránu. Tu policie ubránila. Chuligáni si však poradili a prolomili část oplocení o kousek dál, než muži zákona zareagovali, už bylo uvnitř asi 200 neplatičů.

       Na stadionu to vřelo. Ještě před začátkem utkání vypískalo téměř 15 000 přítomných diváků nového předsedu ČMFS Mokrého. Krátce po úvodním hvizdu sudího Járy zapálili sparťanští rowdies přímo v ochozech ukořistěnou slávistickou vlajku. Následoval tvrdý zásah policejní jednotky, na kterou se snesla sprška petard, světlic a vytrhaných sedaček. Skalní Slávisté na protější straně se nechtěli nechat zahanbit, a jelikož neměli k dispozici žádnou nepřátelskou zástavu, zapálili aspoň několik sedaček uprostřed svého sektoru.

       Následovaly vzájemné provokace skrze transparenty. Slávisté zesměšňovali bývalého sparťanského kouče a oblíbence „letenských“ Straku. Druhá strana odpověděla narážkou na nekončící seriál tykající se nového stadionu sešívaných a vyvěsili plachtu s nápisem: „Otevíráme nový stadion Pepi Bicana, - 23.10. v 16.30 (škrtnuto) – 17:30“ Po zbytek prvního poločasu již z obou stran pouze létaly dělobuchy, sedačky a dýmovnice. Policisté i hasiči měli napilno.

          Druhou polovinu přivítaly oba tábory důstojněji. Sparťané vytvořili ze stovek modrých, žlutých a červených balónků klubovou trikolóru. Jejich soupeři složili ze světlic nápis SLAVIA. Po chvilce klidu se však hooligans opět dali do likvidace stadiónu a početné policejní oddíly měly znovu plné ruce práce.  Sparťanské horké hlavy dokonce museli zkropit hasiči. Letenští radikálové hledali nepřítele na všech stranách. Odskákal to i premiér Paroubek, jenž je znám sympatiemi k „vršovickému“ klubu a který byl na zápase přítomen. „Fandové“ roztáhli obří plátno s jeho podobiznou a nápisem: „Vrána k vráně sedá“. Celý akt doprovázelo skandování: „Paroubku, ty si hovado“. Zbytek zápasu se dohrál v rachotu dělobuchů a mlze z dýmovnic.   

           Během zápasu zatkla policie 20 nejagresivnějších „fanoušků“. Výčet škod na zařízení stadionu činí 100 000 Kč. Nyní si Praha může na pár měsíců oddechnout. Další „fotbalový svátek“ je na pořadu dne až na jaře. Doby kdy na kopanou chodili gentlemani v nažehlených oblecích, jsou bohužel nenávratně pryč.

Zpět