Malý Jake poráží zákeřnou rakovinu. Přivedl Swansea a Bradford na trávník Wembley.

26.02.2013 18:07

 

Kdo si dnes na stadionu ve Wembley vysloužil největší aplaus? Nikoliv hráči, ale malý devítiletý Jake Turton.
 
Byla to dojemná chvilka. Právě malý školák byl tím, kdo oba týmy přivedl na hrací plochu. Splnění životního snu si zasloužil svým nelítostným bojem se zákeřnou rakovinou.
 
Lékaři diagnostikovali chlapci nádor na mozku před čtyřmi lety.  Nádor se posléze rozšířil i do páteře a do péče lékařů se chlapec dostal doslova za minutu dvanáct. Rodiče školáka se při začátku léčení od lékařů dozvěděli opravdu hodně krutou zprávu: šance na přežití je třicet procent.
 
Onkologové se dokonce rozhodli v jeho případě využít průkopnickou léčbu italských odborníků z Milána.
 
Po náročné operaci byl chlapec  deset týdnů v komatu, následovaly měsíce chemoterapií.
 
Nyní jsou jeho šance podstatně vyšší, lékaři odhadují, že by se mohl uzdravit úplně a vrátit se do své školy Svatého Pavla v Buttershaw.
 
Příběh se začal odvíjet už v utkání Bradfordu proti Aston Ville. Fotografie opory týmu Garyho Jonese, kterak po vítězném utkání líbá nemocného chlapce na čelo a předává mu propocený dres, nechyběl v žádných anglických novinách.
 
„Každou minutu tohoto zápasu si užil a nemohl uvěřit tomu, že od Garyho dostal dres a slavnostní polibek,“ neskrýval dojetí chlapcův otec.
 
Otázka, kdo bude „maskotem“ obou týmu při finále ve Wembley, se zdála být předem jasná.
 
Pro fanoušky sice anglická fotbalová federace uspořádala internetové hlasování na facebooku, dvacet tisíc hlasů pro Jakea Turtona ale bylo poměrně přesvědčivým argumentem, aby to byl právě on.
 
Fakt, že jeho milovaný tým dostal ve finále proti Swansea bůra, jistě chlapec přečká bez úhony. Může ho hřát na prsou vědomí, že to byl právě on, komu jako první vestoje aplaudovalo celé Wembley.
 
Ano, fotbal to nejsou jenom ušpinění čeští bafuňáři, kapříky, sázky  a intriky. Občas dokáže přinést i takto dojemné příběhy.
 
 
Převzato z fotbalnaplno.cz
Zpět