O (ne)používání blinkrů

31.01.2016 18:14

     Když jsem někdy v roce 2000 navštěvoval autoškolu za účelem získání řidičského průkazu, bylo mi školitelem opakovaně a důrazně připomínáno, že při odbočování, nebo předjíždění musím vždy a s dostatečným předstihem upozornit na chystaný manévr ostatní účastníky silničního provozu. A to tzv. blikáním, nebo-li spuštěním patřičného blinkru ve směru chystaného vybočení. Ostatně dává to smysl, ti okolo vás mají čas přizpůsobit svojí jízdu a vy tak chránite je i sebe. Navíc to není nijak složité a času to taky mnoho nezabere. Tak proč to kurva poslední dobou skoro nikdo nedělá??

   Vzhledem k tomu, že ve svém zaměstnání sedím denně za volantem, rozpálím se kolikrát do běla z idiotů, pro které je nepřekonatelný problém udělat jednoduchý pohyb rukou a zablikat. Když sem daný problém načrtl u piva, dokonce se mi dva ze spolustolovníků přiznali, že taky neblikají, prý je to zbytečný a zatočit se dá i bez toho. Já myslel, že se pominu. Samozřejmě, že točit volantem se dá i bez toho, ale blikáš doprdele kvůli ostatním, aby věděli, co v další chvíli s autem uděláš! Ono je dost na hovno, když seš např. na typu křižovatky, kde dáváš přednost těm, co odbočují po hlavní. Vzhledem k tomu, že protijedoucí auto nebliká, máš v zato, že pojede rovně kolem tebe a ty můžeš jet, ale ten blb najednou zatočí a prásk… Přitom by stačilo, kdyby bliknul a bylo jasno. A takových situací je samozřejmě spousta od těch nejjednodušších, kdy prostě někdo před vámi najednou prudce zabrzdí a začne parkovat u kraje vozovky a vy se mu na poslední chvíli jen tak tak vyhnete, přitom by stačilo 5 vteřin dopředu vyhodit blinkr a není vůbec žádný problém.

    A ti pánové u piva co se divili, proč se tak rozčiluju, nebyli žádní cucáci, ale fotrové od rodin ve věku kolem 40ti let. Já nevím, co se stalo, jestli už se dneska v autoškolách blikání neučí, nebo na to lidi prostě serou, protože jim je to jedno a k „zatočení blikat nepotřebujou“, ale ať se pak nediví, že jim jednou někdo nedá přednost, protože nepředpokládal, že budou zatáčet. V lepším případě to odskáčou jenom pošramocený plechy, a přitom stačilo udělat půl vteřinový jednoduchý pohyb rukou na tu páčku hned vedle volantu.

Zpět