Report z posledního derby pražských S od Herr Fronkeho

19.04.2014 20:30

Nádražní restaurace Chrudim a už jedeme pěkně z vostra. Klopíme to do sebe s Pájou od půl 11 dopoledne. Postupně dorazí ještě Marcel, Kůďa a Váca. A rychle stihnout ještě jedno, než nám na nástupišti zahouká osobák do Pardubic. Je druhá dubnová sobota a my zahajujeme výjezd na derby pražských S. Kromě Marcela sme všichni navlečeni do Sparťanských dresů, triček či mikin. Lehce před dvanáctou se přesouváme do vlaku a tradá! Začíná etapa přesunu do Matky měst. Cestu vlakem si krátíme konzumací doneseného alkoholu. V Pardubicích na hlaváku sem chtěl nakoupit nějaký to bahno, ale náš přípoj do hlavního města jede velice záhy a tak není čas zaběhnout do haly a bufet na perónu k mému zármutku nic nevydává. Musím tedy upíjet Vácovi mohutné zásoby piva v plastu a k tomu svoje tradiční rulandské šedé s kolou. Vlak je plný Sparťanů a s přibývající hladinkou v krvi dostávám veselý nápad vyhodit průvodčí z vlaku, protože od dob Proč? to k cestě fanoušků ACS za kopanou, tak nějak prostě patří. Plán však nenajde pochopení u spoluvýjezdníků a tak sme do tý Prahy dojeli úplně bez průseru. Vlastně až na to jak sem zaútočil na prvního slávistu, kterého sem toho dne potkal a on se z něj vyklubal spolužák ze SPŠS Jaroslav K. :) 

   Z Hlaváku míříme metrem na Vltavskou a zde okamžitě zapadáme do nejbližší nálevny. Tu se k nám po chvilce připojuje i můj brácha.  Je něco kolem půl 2 a výkop je ve tři, tak musíme spěchat a hrnout to do sebe pod tlakem. Kluci stíhají dokonce i oběd, já sem se ukojil česnečkou a čtyřmi půllitry Braníka. Asi po hodince posezení vyrážíme na nedalekou Letnou, kde má Spartička chrám. Okolo stadionu se už pohybují tisíce svalnatých alkoholiků jako my. Po chvilce tlačenice ve frontě se dostáváme na svá místa. Tentokráte sme v opravdu v zajímavém sektoru a sice hned vedle kotle vlajkonošů hostů. Slávisty si tak můžeme prohlídnout a poslechnout opravdu pěkně zblízka. Jinak to máme ve třetí řadě - kousek od hřiště, prakticky v rohu stadionu, takže když se hraje u bližší brány, tak i docela dobře vidím co se děje :)  

   Tribuny byly zaplněny do poslední sedačky a atmosféra byla parádní. My sme „díky“ blízkosti sešívaných slyšeli hlavně je a musím říct, že na rozdíl od svých hráčů na hřišti do toho dávali všechno celou dobu a bez ohledu na výsledek fandili opravdu dobře. Sparťanský sektor vypadal výborně a připravil si i promakaný choreo přes v kotli. Celotribunové, kartonové choreo, na které sme byli v podobných zápasech zvyklí bohužel zakázala PČR ve spolupráci s Hasiči, jelikož nějaká hlava študovaná přišla s tím, že by od něho mohlo začít hořet. Škoda, veliká škoda.

  Dění na hřišti bylo od začátku do konce jednoznačné. Sparta převálcovala soupeře rozdílem třídy a zaslouženě vyhrála 3:0. My jsme se tedy fotbalem bavili dobře, bohužel sme si k tomu nemohli dát pivo, protože bysme se tou vodnatou desítkou mohli opít a pak třeba křičet, že Pelta je čumák nebo tak něco a proto se pivo neprodávalo. A tak především díky absenci alkoholu na stadionu proběhlo celé utkání absolutně bez konfliktů a tak si museli novináři vymyslet alespoň řádění fanoušků na Čechově mostě*.

  Po zápase se rozhodujeme pro moji variantu pochodu přes Prahu. Chtěl sem klukům ukázat něco ze Starého Města, když už sme tady. Někteří sice brblali, ale šlo se. Společné foto před orlojem však neproběhlo, jelikož sme z nějakých důvodů museli hrozně hnát. A tak sme už asi v 18:00 seděli ve vlaku do Pardubic. Naštěstí Váca s Marcelem před tím opět pořídili plastové pivo a tak máme celou dobu co dělat. :) Vagon je opět plný příznivců rudých ze všech koutů republiky od Prahy na východ. A tak se s nima dáváme do řečí a jednomu, co vypadal jak bezdomovec se skládáme na pivo. Cestu zpět už začínám mít lehce rozmazanou, ale prý sme se dobře bavili a průvodčí sme přivítali mohutným skandováním: „už je tady, už je tady!“

  Po výstupu v Pce zjišťujeme, že náš osobák do CR ještě není ani na tabuli odjezdů a tak zaplouváme do nádražního hostince. Zde hned znechucujeme číšnici, které na dotaz, co to bude, odpovídáme taky dotazem, kdy nám to jede do Chrudimi? Nevěděla. Nicméně sme si dali po Pernštejnu a časem vyzjistili, že nám to jede asi za hodinu. A tak to do sebe kopem co to dá a opět probíhá i něco k snědku. V následném vlaku do našeho rodiště sedí opět snad 10!! jiných Sparťanů, jsme prostě všude! A tak probíhá hromadný zpěv písně Zpívej kdo jsi Sparťanem a cesta pěkně uběhne. Po výstupu mě šokovala skutečnost, že všichni mí dnešní spolucestující jdou okamžitě domů a nikdo nepokračuje probrat výjezd někam na pivo. A tak to musela odskákat moje přítelkyně, kterou sem vytáh ven a ještě sme úspěšný den dohráli U Vočka s chotěbořskou dvanáctkou :)   

Závěrem zbývá dodat, že to tenkrát byla jářku náramná taškařice a mooc jsme se všichni nasmáli.

 

*jelikož zápas na stadionu i v okolí proběhl naprosto v poklidu, musely si mrdky mediální smlsnout na scénách, které se odehrály na Čechově mostě při pochodů slávistů. Ti šli do té doby naprosto bez problémů městem, až došli na onen osudný most. Tady na ně čekala řada antonů a několik oddílů těžkooděnců, evidentně připravených k zásahu, ač se do té doby nic nedělo. Slávisté totiž měli právě v tomto místě povoleno použití pyrotechniky. Tu těsně před jejím odpálením PČR zakázala, jelikož by prý mohla někoho zranit. To se k části sešívaných zřejmě nedoneslo a tak začali připravený ohňostroj odpalovat. Na to čekali natěšení těžkooděnci a vydali se fanouškům pomáhat a chránit je před onou pyrotechnikou. A tak naběhli do davu a teleskopy to řezali na všechny strany, padni komu padni, hlava nehlava. Výsledek je takový, že pyrotechnika (mimochodem volně prodejná) nezranila vůbec nikoho, ale policejní zásah přivodil několik otřesů mozků, vymlácených zubů a zlomených končetin. K tomu bylo zatčeno 83 pyroteroristů, mezi nima i holky a řada nezletilých. Podle svědků byli zatčení vybírání v podstatě náhodně, kdo zrovna přišel pod ruku.   Celému zásahu prý překvapeně a vyděšeně přihlíželi i policisté, kteří pochod doprovázeli od začátku a počínání svých kolegů čekajících na mostě evidentně nechápali. 

 

Takhle sme to viděli z našich míst. Za fotky děkuju panu Vácovi.

První choreo

Druhé choreo

Ti druzí

Následují fotky z Čechova mostu:

 Policie je bdělá a včas zasáhla proti tvrdému jádru chuligánů. Občané můžou klidně spát.

Pozor! Mohli by mít po kapsách práskací kuličky! Radši na ně vemem dělo.

Tihle už jsou před pyrotechnikou v bezpečí.

Pomáhat a chránit!

Zpět