Sundejte Hartmanna

06.03.2016 21:19

Sundejte Hartmanna – Raymond F. Toliver – Trevor J. Constable

  Tato kniha je věnovaná nejúspěšnějšímu stíhacímu pilotovi druhé světové války, kterým byl příslušník německé Luftwaffe – Erich Hartman. Ten dosáhl neuvěřitelného čísla 352 potvrzených sestřelů, z toho naprostou většinu vzdušných vítězství zaznamel v soubojích se sovětskými letci. Ač knihu nenapsal Hartman osobně, je psaná tzv. „ich“ formou, jakoby čtenáři svůj příběh vyprávěl. Přes krátký popis dětství a dospívání v rodící se Třetí říši se s Hartmanem dostáváme na východní frontu, kam byl převelen 10.října 1942. Za necelý měsíc už zaznamenal první sestřel a následovala šňůra dalších 351… převedeno na řeč leteckých uskupení, Hartman osobně zlikvidoval 16 sovětských letek.

    Příběh nejnebezpečnějšího stíhače všech dob je podán velmi čtivě a realisticky. Kromě popisů vzdušných soubojů nám přiblíží i život v zázemí, aneb co dělají piloti, když se zrovna neválčí a zároveň je protknuta Hartmanovými úvahami o válce, o pilotech druhé strany atp.

   Ani Hartman a celá „jeho“ etlitní letka JG-52 nedokázala zabránit porážkám německých vojsk a ústupu na všech frontách. Pro nás je zajímavé, že Hartmanův poslední sestřel, byl zaznamenán 8.května 1945 nad Brnem a následně se nedaleko Písku vzdal pěšákům americké armády. Myslel, že tím pro něj válka definitivně skončila. Jaký byl jeho šok, když byl po dvou týdnech spolu s dalšími německými zajatci předán Rusům. Noční můra se změnila v realitu. Sovětský soud ho odsoudil na 25 let do tábora nucených prací. Poslední část knihy je věnována Hartmanovým zážitkům ze zajetí. Hlavní hrdina zde často kritizuje Rusy za porušování ženevských dohod a za nevyhovující podmínky k životu v táboře. Zde je nutno podotknout, že ruští vojáci v německém zajetí na tom rozhodně nebyli líp a spousta z nich zajetí nepřežila. Trest si Hartman neodseděl celý a  v roce 1955 byl propuštěn.

Pro příznivce vojenského letectví je tato kniha takřka povinnost, stejně tak ji můžu s klidným srdcem doporučit každému fandovi žánru military. Příběh německého superstíhače každopádně stojí za přečtetní. 

392672

Zpět