Tažení v Rusku 1941 - 1945

14.02.2016 13:59

Tažení v Rusku 1941 – 1945 – Léon Degrelle

    ,aneb pohled na bojiště druhé světové války očima „druhé strany“. León Degrell byl Belgičan, kterému bylo lehce přes třicet let, když se v říjnu 1941 dobrovolně přihlásil do formující se legie belgických dobrovolníků bojujících bok po boku s armádou nacistického Německa proti bolševickému Rusku. Jeho jednotka byla časem zařazena do regulérní sestavy Waffen SS a na východní frontě si u svých spojenců vydobyla respekt a uznání. Degrell se tažení účastnil od podzimu 1941 až do trpkého konce jara 1945 a s výjimkou krátkého působení v Ardenách na přelomu let 1944/45 strávil celou válkou na východní frontě.

   Kniha je psaná velmi čtivě a je plná akce a popisů bojů. Nutno podotknout, že z autora, který ještě v roce 1940 bránil svou rodnou Belgii proti armádám Třetí říše, se stal přesvědčený nacista, čímž se na stránkách knihy nijak netají a tak se případný čtenář musí připravit na občasné ideologické proslovy a oslavné věty o Hitlerovi, se kterým se mimochodem opakovaně osobně setkal a ten o něm údajně prohlásil, že „kdybych měl syna, chtěl bych, aby byl jako Vy“.   

    Nicméně po čistě vojenské stránce je kniha plná zajímavých faktů a „odsýpala“ opravdu pěkně. Mimo jiné se zde dočteme o tom, že příslušníci Waffen SS brali pervitin v tabletkách, aby odolali únavě a spánku, což Degrell bez servítek napsal v prvním vydání této knihy už v roce 1987, na čemž je úsměvná skutečnost, že o nacistických vojácích užívajících pervitin psala některá česká média v roce 2015, jakoby se jednalo o právě zveřejněné šokující odhalení :-)

   Všem fanouškům military a především druhé světové války vřele doporučuju! 

 

Zpět